Grzybotto - jesienne risotto z grzybami

Lubię jesień. Najbardziej te kolorowe liście i chodzenie na grzyby. Risotto grzybowe to jedna z moich ulubionych potraw. Szybkie i pyszne...


Lubię jesień. Najbardziej te kolorowe liście i chodzenie na grzyby. Risotto grzybowe to jedna z moich ulubionych potraw. Szybkie i pyszne. Po niedzielnym grzybobraniu (o godzinie 16 zebraliśmy pół siatki grzybów!)


Co potrzebujemy?
- 1,5 litra bulionu grzybowego
- 400 g ryżu do risotto arborio
- kilkanaście plastrów suszonych grzybów
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek masła
- świeże grzyby wedle uznania i stanu posiadania (podgrzybki lub borowiki)
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- w opcji parmezan lub jakiś ser pleśniowy np. gorgonzola

1. Suszone grzyby należy moczyć w pełnej szklance (250 ml) zimnej wody przez minimum 2 godziny.
2. Grzyby osuszamy, ale NIE WYLEWAMY wody. Wlewamy 1,25 l wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przekrojony ząbek czosnku, natkę pietruszki, sól, pieprz, jeśli chcemy można dodać nóżkę/skrzydełko kurczaka. Zagotowujemy na średnim ogniu, zmniejszamy ogień do minimum i tak zostawiamy (bulion musi być gorący).
Uwaga! Jeśli mamy rosół np. z poprzedniego dnia wystarczy dodać do niego wodę z grzybów.
3. Cebulę zeszklić na łyżce masła. Dodać świeże, umyte grzyby i czosnek, podsmażyć. Dodać sól i pieprz. Zestawić z ognia.
4. W garnku rozgrzać dwie łyżki masła, dodać suszone grzyby delikatnie je podsmażyć. Po chwili wsypać ryż i wymieszać z masłem. Smażyć minutę. Wlać wino i gotować do wyparowania. Ogień zmniejszyć do minimum. Wymieszać i dolać szklankę gorącego bulionu. Kiedy ryż wchłonie płyn dolać kolejną szklankę, czynność powtarzać do momentu aż ryż będzie miękki na zewnątrz, a al dente w środku. Teraz należy dodać usmażone świeże grzyby z cebulą i pozostałe trzy łyżki masła oraz ser jeśli go używamy. Doprawiamy solą i pieprzem w zależności od tego jak słony był bulion. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

To kto idzie na grzyby w weekend?


You Might Also Like

4 komentarze

  1. Aaaaa, jakie to pyszne musi być! Wygląda obłędnie! Wylizałabym cały talerz :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja niestety należę do tych, co to potykają się o grzyby i nie widzą. Ale wielbicielem borowikowych smaków jestem wdzięcznym. Grzyby to kwintesencja polskości w kuchni. Przynajmniej dla mnie.

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images