kuchnia
Zupa krem z pieczonej dyni z imbirem i czosnkiem
04:59
Pogoda nas rozpieszcza i tak naprawdę bardziej pasuje do grillowania niż do rozgrzewających zup. Trzeba jednak wykorzystać sezon na dynie!
Dziś przepis na pyszny krem, który można jeść solo jak zupę lub dodać do mięs (np. pulpecików) jako sos. Przygotowanie jest banalnie proste.
Dziś przepis na pyszny krem, który można jeść solo jak zupę lub dodać do mięs (np. pulpecików) jako sos. Przygotowanie jest banalnie proste.
Co potrzebujemy:
- 2 kg dyni (waga całości)
- 750 ml bulionu (drobiowy, warzywny - wedle uznania)
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki świeżego imbiru, startego
- 1 cebulę szalotkę
- 50 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Do podania:
- jogurt grecki
- bagietkę czosnkową
- grzanki
1. Piekarnik rozgrzać do 180'C.
2. Dynie, czosnek (3 ząbki) i cebule obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika na 30 minut.
3. W garnku rozgrzać masło i oliwę. Dodać pozostały czosnek i starty imbir.
4. Do garnka wrzucić upieczoną dynię z cebulą i czosnkiem. Dolać szklanką ciepłego bulionu, sok pomarańczowy i zblendować. W zależności od tego jak gęsty krem chce się uzyskać dodać odpowiednią ilość bulionu.
5. Doprawić solą i pieprzem.
6 komentarze
Daria, rozpieszczasz tymi fajnymi zupkami :) kolejny super przepis!
OdpowiedzUsuńKotałek <3 Jaki on cudowny! Ma boskie namaszczenie! Tuliłabym! *.*
OdpowiedzUsuńwłaśnie ja nie wiem jak on się uchował taki piękny :D wygląda jak tygrys ;p rude-najlepsze!
UsuńCudowny jest! Musimy go skumać z moją Rudą :D hyhyhy
UsuńA zabierasz ją ze sobą do PL czy zostaje z sąsiadami? Nasze nie lubią się ruszać z domu. Byłyby śliczne dzieciaczki :DDDD
UsuńTy to chyba wiesz, co lubię najbardziej :-) A kotek jest niesamowity ♥
OdpowiedzUsuń