Batoniki musli z płatków owsianych i otrębów

Pyszne, zdrowe, domowe batoniki musli są alternatywą dla tego co możemy kupić w sklepie. Przygotowanie zajęło mi 20 minut. Są szczególnie...


Pyszne, zdrowe, domowe batoniki musli są alternatywą dla tego co możemy kupić w sklepie. Przygotowanie zajęło mi 20 minut. Są szczególnie dobre dla dzieci, osób będących na diecie lub jako przekąska podczas długiego wysiłku. Zawinięte w folię aluminiową można zabrać ze sobą np. na siłownię.


Co potrzebujemy:
- 60 g płatków owsianych
- 90 g mieszanki (proporcje dowolne) słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego, orzechów (dałam nerkowce)
- 170 g suszonych owoców jakie lubimy u mnie były to morele, śliwki, żurawina, daktyle, jagody goji
- łyżka otrębów (pszennych lub owsianych) lub mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki miodu
- 2 białka
Opcja:
- 1 łyżka masła orzechowego
- cynamon lub inne ulubione przyprawy

Przygotowanie jest banalnie proste.
Nasiona i płatki prażymy delikatnie na suchej patelni. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich przestudzoną mieszankę z patelni, otręby, miód i białka. Wszystko mieszamy dokładnie, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i formujemy prostokąt o grubości około 1 cm. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180'C. Z podanej ilości składników wychodzi 8 batonów takich jak na zdjęciu. Celowo podaję małą ilość składników, bo lepiej robić częściej niż jeść stare ;) można też je pokroić na małe kawałeczki i podawać gościom jako ciastka.
Poświęcając kilka chwil na przygotowanie samemu przekąski unikamy tego czym karmi nas popularny producent w batonikach musli m.in. olej palmowy, emulgator, regulator kwasowości, sorbitole...


You Might Also Like

2 komentarze

  1. Sama to zrobiłaś? Zamawiam zamawiam :D hyhy
    Podzieliłaś się z kotkiem? Ta patrzy biedak głodnym wzrokiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama sama :D wyślę listem, adres mam :)))
      kotek to patrzył czy tam czasami mięska nie ma batoniki go nie interesują;p

      Usuń

Flickr Images